L’Enciclopèdia Mural és un projecte que neix enllaçant la vessant artística, l’educativa i la mediambiental dins dels pobles d’Ivars d’Urgell i Vallverd i creix més enllà d’aquest municipi, embellint i enllaçant diferents espais naturals del nostre territori. Explicant paisatges a través murals de gran format sobre la fauna singular que podem trobar als diferents hàbitats.

L’origen, al 2019, és la creació d’un víncle creatiu entre l’entorn natural de l’Estany d’Ivars i Vila-sana i el municipi d’Ivars.Una descoberta didàctica dins els pobles que ofereix descobrir i compartir el coneixement de les espècies que es troben a l’embassament.

És una iniciativa proposada per l’artista local Swen Schmitz Coll i cogestionada amb el consistori d’Ivars i diferents organismes arreu. Es basa en la creació d’aquesta “enciclopèdia” a través de murals de gran format representatius de la fauna de l’Estany i l’entorn natural dels pobles, repartits per murs dels municipis: al carrer, a l’abast i oberta a tots els públics, i amb la informació bàsica anotada en uns panells informatius i enllaçada en un espai web.

Dota, al municipi, d’una identitat artística, apropant els àmbits científic, divulgatiu i naturalista, del coneixement de l’entorn natural més proper. Crea interés real i perpètu, visitable durant tot l’any.

PER QUÈ FER-HO?

Cultura

Perquè és un projecte que culturitza. Ens informa i ens permet créixer amb el coneixement de l’entorn natural més proper d’una manera atraient i renovada.

Interés

Perquè generem un interés “perpetu” al municipi.

Vincle

Perquè la proximitat de l’Estany ens permet crear aquest vincle per així apropar i relacionar el municipi amb l’Estany d’una manera artística i diferenciada.

Coneixement, cura i preservació de l'entorn

Perquè construint el projecte d’una manera didàctica. Oferim conèixer, cuidar i preservar el medi natural que tenim a l’abast. Conèixer la importància de la nostra fauna dins la cadena natural i el nostre paper com a individu i societat dins l’equilibri natural.

QUÈ FEM?

Embellir el poble i generar així motivació per passejar i recórrer els carrers.

Descoberta per part dels visitants dels pobles d’Ivars i Vallverd així com l’Estany i l’Art local.

Creació de possibilitats didàctiques amb els més joves a través d’activitats coordinades amb les escoles. Per exemple: Visita a l’estany i ruta de murals pel poble.

Activitats i treballs sobre l’ornitologia i el coneixement del medi natural proper a través dels murals i els pobles.

Continuïtat artística. Els murals com a base faciliten el desenvolupament artístic cap a altres disciplines creatives.

Creació d’un espai web per facilitar informació per visitar el poble, així com la creació d’un mapa en paper – i digital-que permeti als interessats o visitants localitzar els murals pintats.