IVARS D’URGELL

Ivars d’Urgell és la galeria on neix el projecte de l’Enciclopèdia Mural, on l’expressió artística enllaçada amb l’arquitectura i el coneixement científic de la fauna de l’Estany resulta ser un maridatge enriquidor i sorprenent.

Ivars és una vila i municipi del Pla d’Urgell, que juntament amb Vallverd, gaudeix la proximitat de l’Estany d’Ivars i Vila-Sana, l’estany amb major superfície de Catalunya.

La recuperació de l’embassament a partir de l’any 2005 ha suposat la recuperació de centenars d’espècies d’aus que el fan un espai natural únic.

Aquest conté una gran biodiversitat que enriqueix la zona i atrau gran nombre d’amants de la natura, professionals i científics que donen valor a aquest oasi natural del bell mig del Pla d’Urgell.

La fauna, sobretot els ocells que hi habiten, són la inspiració d’aquest projecte que s’obra pels carrers i que busca apropar l’Estany als pobles i a les persones que hi vivim, així com a visitants i amants de la natura.

Ivars és un poble de tradició agro-ramadera, situat en una terra de gran contrast climatològic: amb uns hiverns llargs d’espesses boires i amb un sol intens a l’estiu; on el Canal d’Urgell l’any 1862 va obrir l’oportunitat als conreus de regadiu, sent aquests qui donen forma i color a les terres que ens envolten.

És també el poble que ha vist créixer persones rellevants en l’àmbit de la cultura com Pare Irineu Segarra o Maria Mercè Marçal, ambdós d’arrels ivarsenques, sentint gran lligam amb la vila, havent esdevingut font d’inspiració i estima.